Yüksük Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Yüksük Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yüksük çorbası, yöresel çorbalar arasında oldukça büyük bir üne sahip olan enfes bir lezzettir. Sizler de bu muhteşem çorbayı kolaylıkla hazırlayabilir ve bu lezzetten mahrum kalmamış olursunuz. Hamur açamam diyenler için, marketlerde hazır olarak bulunan mantılarla da yüksük çorbasını kolaylıkla yapabilirsiniz.

Yüksük Çorbası İçin Gerekli Malzemeler
  • 2 su bardağı kadar elenmiş un
  • 1 adet yumurta
  • Yeteri kadar tuz
  • Yeteri kadar su
İç Harcı İçin
  • 150 gr kıyma
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı kurutulmuş reyhan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • Yeteri kadar tuz
Yüksük Çorbası Sosu İçin
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 2-3 diş sarımsak
  • 2,5-3 litre kadar su
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
Kıkırdak Hamuru İçin
  • 1 su bardağı un
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 fiske kabartma tozu
Yüksük Çorbası Nasıl Yapılır?

Yüksük çorbasının yapımına ilk olarak karıştırma kabına hamur malzemelerini ekleyerek başlayalım. Mantı hamurunda olduğu gibi sert kıvamda bir hamur yoğurduktan sonra, üzerini nemli bir bezle kapatarak 10-15 dakika dinlendirelim. Hamurumuzu beze şekline getirdikten sonra, tezgâha un serpiştirerek orta kalınlıkta bir yufka açalım. Açılan yufkayı küçük kareler şeklinde keselim.

Çorbanın iç harcını hazırlamak için küçük bir karıştırma kabına kıyma, ince doğranmış kuru soğan, ince doğranmış maydanoz, kurutulmuş reyhan, karabiber, kırmızı pul biber ve tuz ekleyip iyice karıştıralım. Küçük kesilmiş karelerin içine yeteri kadar kıymalı iç harç koyduktan sonra, bohça şeklinde katlayarak un serpiştirilmiş bir tepsiye yerleştirelim.

Çorbanın olmazsa olmazı kıkırdak hamurunu hazırlamak için verilen malzemelerden hamur yoğurduktan sonra, hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, un serpiştirilmiş tezgâh üzerinde ince uzun şeritler elde edelim. Şeritleri tavla zarı büyüklüğünde keserek kıkırdak hamurunu hazırlayalım. (Yoğrulan hamurdan fazla gelen kıkırdak hamurunu buzlukta saklayabilirsiniz.)

Geniş bir tencereye 2,5-3 litre su koyarak kaynamaya bırakalım. Kaynayan suya tuz ekledikten sonra, önceden hazırladığımız mantıları tencereye ilave ederek karıştıralım. Haşlanan mantılar suyun üzerine çıkacaktır. Mantılar haşlanırken, haşlanmış nohutları da tencereye ekleyelim.

Çorbanın sosunu hazırlamak için, bir tavaya tereyağı ve zeytinyağını ekleyip ısıtalım. Isınan yağa yarım su bardağı kadar kestiğimiz kıkırdak hamurlarını ekleyerek kızartalım. Kızaran hamurların üzerine rendelenmiş sarımsakları ekleyip hafifçe kavuralım. Ardından salçayı ilave ederek kavuralım. Hazır hale gelen sosu kaynamakta olan mantıların üzerine döküp, bir iki dakika daha kaynatarak yüksük çorbasını ocaktan alalım ve sıcak olarak servis yapalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Fuldem

11 Temmuz 2024 Perşembe

Mantı hazırlarken hamurun sert olması gerektiğini söylemişsiniz, bu durum hamurun açılmasını zorlaştırmaz mı? Aynı şekilde bohça şeklinde katlarken zorluk yaşar mıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Fuldem,

Hamurun sert olması mantı yaparken önemlidir, çünkü pişirme sırasında hamurun dağılmaması ve içindeki harcın dışarı çıkmaması için gereklidir. Ancak, bu durum hamurun açılmasını ve bohça şeklinde katlanmasını zorlaştırabilir. Bu süreci kolaylaştırmak için hamuru yoğururken yeterince dinlendirmek önemlidir. Dinlenen hamur daha esnek olur ve açılması daha kolay hale gelir. Ayrıca, hamuru ince açmak için biraz un kullanarak işlemi kolaylaştırabilirsiniz. Bu şekilde, hem açma hem de katlama işlemlerinde daha az zorluk yaşarsınız.

Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çorba Çeşitleri Oktay Usta

Çorba Çeşitleri Oktay Usta

Haber Bülteni

Güncel

Sıkıcık Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Sıkıcık Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ispanak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Ispanak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Köfteli Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Köfteli Çorba Tarifi ve Malzemeleri