Tel Şehriyeli Tavuk ÇorbasıTel şehriyeli tavuk çorbası, yaz kış demeden sofralardan eksik olmayan ve yediden yetmişe herkesin beğenerek tükettiği çorba çeşitlerinden biridir. Kısa sürede hazırlanabilen, pratik ve masrafsız bir çorbadır. Hazmı oldukça kolaydır. Vitamin ve mineral bakımından zengin olduğu için tam bir şifa kaynağıdır. Kışın üzerine limon sıkılarak tüketilmesi, gribe, nezleye ve soğuk algınlığına oldukça iyi gelir. Bu nedenle genç, yaşlı ve çocuk demeden her yaş grubunun tüketmesi gereken çorbalardan biridir. Tercihe göre ister terbiyeli ister sade olarak hazırlanabilir. İçerisine konulan şehriye, bir nevi küçük taneli makarnadır. Şehriyenin de kendi içinde birçok çeşidi vardır. Tel, arpa ve yıldız şehriye bunlara birer örnektir. Özellikle çorbalarda çeşni olarak çok kullanılır. Tel şehriyeli tavuk çorbası da bunlardan biridir. İçerisinde şehriye ve tavuk olduğu için oldukça doyurucudur. Bu nedenle tek başına bir öğün olarak tüketilebileceği gibi akşam yemeklerinde ana yemek öncesi de tüketilebilir. Tel Şehriyeli Tavuk Çorbası İçin Gerekli Malzemeler
Üzeri İçin
Tel Şehriyeli Tavuk Çorbası Nasıl Yapılır?Tel şehriyeli tavuk çorbası için öncelikli olarak tavuk göğsünün haşlanması gerekir. Tavuk göğsü iyice yıkandıktan sonra derin bir tencereye alınarak kaynamaya bırakılır. Yaklaşık 25-30 dakika kaynadıktan sonra çatal ile kontrol edilir ve pişmişse ocaktan alınır. Tavuk suyu çorbada kullanılmadan önce mutlaka süzgeçten geçirilmelidir. Süzüldükten sonra ayrı bir tencereye alınır. Tavuk soğuduktan sonra ince olarak didiklenir. Havucun ve patatesin kabuğu soyularak rendenin ince tarafıyla rendelenir. Tavuk suyu kaynamaya başlayınca içerisine önce didiklenmiş tavuklar ilave edilir. Yaklaşık 5-6 dakika kaynadıktan sonra rendelenmiş havuçlar ve patatesler ilave edilir. Son olarak tel şehriye ve tuz ilave edilerek çorba kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Şehriyeler pişince şişmeye başlayacaktır. Çorbanın hazır olup olmadığı bu püf noktasından anlaşılabilir. Yaklaşık 9-10 dakika bu çorbanın pişmesi için ideal bir süredir. Açık renk çorba sevmeyenler dilerse içerisine domates rendesi ilave ederek çorbayı renklendirebilir. Tel şehriyeli tavuk çorbası piştikten sonra ocaktan alınır. Ilınması için bir süre oda sıcaklığında bekletilir. Daha sonra çorba kaselerine pay edilir. Diğer bir yandan maydanozlar saplarından ayrılarak iyice yıkanır ve ince ince kıyılır. Üzerine bir tutam maydanoz serpilerek sunum yapılır. Tel şehriyeli tavuk çorbası hazır. Afiyet Olsun. |
Tel Şehriyeli tavuk çorbası tarifini denemek istiyorum ama tarifteki adımları tam olarak nasıl uygulayacağım konusunda bir sorum var. Tavuk göğsünü haşladıktan sonra suyu süzdükten sonra ne yapmalıyım? Ayrıca, tel şehriyenin pişme süresi hakkında daha fazla bilgi verir misiniz? Bu çorba gerçekten çok faydalı görünüyor!
Cevap yazSevgili Aşkım,
Tavuk Göğsü Haşladıktan Sonra: Tavuk göğsünü haşladıktan sonra suyunu süzdükten sonra, tavukları bir çatal veya ellerinle didikleyerek parçalara ayırabilirsin. Bu parçaları çorbanın içine eklemeden önce istersen bir kenarda bekletebilirsin.
Tel Şehriyenin Pişme Süresi: Tel şehriye genellikle 5-7 dakika içerisinde pişmektedir. Ancak çorbanın içinde pişeceği için, çorbanın tüm malzemeleriyle birlikte kaynadıktan sonra şehriyeleri eklemen en iyisi olacaktır. Şehriyenin pişme süresi, çorbanın kıvamına ve diğer malzemelerin pişme süresine bağlı olarak değişebilir. Bu yüzden, şehriyelerin yumuşayıp yumuşamadığını kontrol ederek pişirme süresini ayarlayabilirsin.
Çorbanın faydalı olduğunu düşünmen harika! Umarım tarifini başarıyla uygularsın. Afiyet olsun!
Sürekli olarak kış aylarında grip ve soğuk algınlığı problemi yaşıyordum. Bir arkadaşım grip ve nezleye tel şehriyeli tavuk çorbasının çok faydalı olduğunu söyledi. Acaba tel şehriyeli tavuk çorbası girip ve nezlenin geçmesinde etkili mi? Ayrıca bu çorba sıcak mı yoksa ılık mı tüketilirse soğuk algınlığı daha hızlı geçer?
Cevap yazMerhaba Nalan Hanım,
Tel şehriyeli tavuk çorbası, grip ve nezle gibi soğuk algınlığı durumlarında oldukça faydalı olabilir. Tavuk çorbası, vücudu sıcak tutar, boğazı yumuşatır ve bağışıklık sistemini destekler. Sıcak çorba, mukusun incelmesine ve daha kolay atılmasına yardımcı olabilir, bu yüzden çorbanın sıcak tüketilmesi daha etkili olacaktır. Ancak çok sıcak da olmamalı, boğazınızı yakmamalı. Geçmiş olsun, umarım çabucak iyileşirsiniz!
Sevgiler,