Sütlü Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
15 Temmuz 2024

Sütlü Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü tarhana çorbası, sütün tarhanaya kattığı eşsiz lezzet sayesinde tarhana sevmeyenlerin bile favorisi haline gelebilecek mükemmel bir çorbadır. Tarhana, Orta Asya, Balkanlar ve Anadolu gibi geniş bir coğrafyada farklı yapım şekilleriyle karşımıza çıkar. Her yörenin tarhanası farklı olsa da, sağladığı lezzet neredeyse aynıdır. Her türlü yiyeceği kurutarak saklamaya çalışan Türkler, yoğurdu saklamak amacıyla tarhanayı bulmuşlardır. Bunun yanı sıra, içerisine eklenen nane, un, kırmızı biber, yeşil biber, soğan ve buğday gibi besinler ile oluşan tarhananın zengin içeriği, özellikle çocukların büyüme ve gelişme çağlarında büyük katkı sağlar. Tarhananın kuru olarak uzun süre saklanabilmesi, kullanım açısından da büyük bir kolaylık sağlar.

Sütlü Tarhana Çorbası Malzemeleri

  • 4 yemek kaşığı dolusu tarhana
  • 2.5 su bardağı soğuk süt
  • 2.5 su bardağı soğuk su
  • Tuz
  • Arzuya göre karabiber
  • 1 tatlı kaşığı domates-biber karışık salça
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
Üzerine

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı acı ya da tatlı pul biber
  • 1 çay kaşığı nane
Sütlü Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

Öncelikle tereyağını salça ile tencerede kavurun. Üzerine sütü ve 1.5 su bardağı suyu ekleyin. Kalan 1 su bardağı suda tarhanayı iyice ezin. Sütlü tarhana çorbasının yapımı oldukça basit olmakla birlikte, tarhananın topaklanmaması için iyice ezip sonrasında sürekli karıştırmaya özen gösterilmelidir. Kaynayan tenceredeki karışıma erittiğiniz tarhanayı ekleyin ve sürekli karıştırarak eklemeye devam edin. Tuz ve arzuya göre karabiber ekleyin, ocağı kısın ve kısık ateşte karıştırarak kıvam alana kadar pişirin. Tereyağı veya zeytinyağını tavada kızdırıp üzerine pul biber ve naneyi ekleyin. Kâseye aldığınız sütlü tarhana çorbasının üzerine bu karışımdan 1 yemek kaşığı ekleyerek servis yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Uluant

15 Temmuz 2024 Pazartesi

Sütlü tarhana çorbasını yaparken tarhananın topaklanmaması için nelere dikkat etmem gerekiyor? Sürékli karıştırmak yeterli olur mu yoksa başka bir yöntem var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Uluant,

Sütlü tarhana çorbası yaparken tarhananın topaklanmaması için sadece sürekli karıştırmak yeterli olmayabilir. Tarhanayı önceden süt ya da su ile çözüp, iyice homojen bir karışım elde etmek önemlidir. Bunun için tarhanayı bir kaseye alıp üzerine bir miktar süt ekleyerek, bir çatal ya da tel çırpıcı yardımıyla iyice karıştırabilirsiniz. Daha sonra bu karışımı azar azar kaynamakta olan süt ya da suya ekleyerek, sürekli karıştırmak suretiyle çorbanızı pırüzsüz hale getirebilirsiniz. Bu yöntemle tarhananın topaklanmasını önlemiş olursunuz.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Topalak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Topalak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri