Borç Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Borç Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Borç Çorbası, Türk mutfağı, İtalyan mutfağı derken bir de Rus mutfağı var. Rus mutfağının ülkemizde en çok sevilen yemeği ise borç çorbasıdır. Bu çorba Türkiye'de bilindiği kadar da Kuzey Avrupa ülkelerinin de vazgeçilmez bir yemeği haline gelmiştir. Günümüze kadar edinilen bilgiler; bu çorbanın, Ukrayna kökenli olduğunu itiraf ediyor. Rusya ülkesi aşırı soğuk olduğu için; çoğunlukla toprak altında yetişen dayanıklı ve köklü sebzelerle yemeklerini zenginleştirmiştir. Bunun için; başta kırmızı pancar ve patates, havuç, soğan, lahana. Borç çorbasının ana malzemeleridir. Tabi ki bu malzemeler ülkelerin mutfak kültürlerine göre değişebilir. Bazı mutfak kültürlerinde domates veya salça kullanılıyor, bazılarında ise hiç kullanılmıyor. Bazı kültürdeki mutfaklarda da et ilavesi ile çorbayı biraz daha zenginleştiriyorlar. Yani ana malzemelere sadık kalındığı sürede her şey denenebilir.

Borç Çorbası İçin Malzemeleri
  • 8 su bardağı et suyu,
  • 3 su bardağı su,
  • 3 adet büyük boy kuru soğan,
  • 3 adet büyük boy pancar,
  • 200 gram lahana,
  • 1 adet büyük patates,
  • 100 gram domates püresi,
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağı ya da isteğe göre tereyağı,
  • 4 diş sarımsak,
  • 1 çay kaşığı toz şeker,
  • Yarım su bardağı çiğ krema ya da arzuya göre süzme yoğurt,
  • Tuz,
  • 1 demet maydanoz,
  • 2 adet defneyaprağı
Borç Çorbası Nasıl Yapılır?

İlk olarak pancarlar, kibrit çöpü şeklinde kesip ve dövülmüş sarımsakları üzerine ekleyip, iyice karıştırdıktan sonra bir süre beklemeye bırakıyoruz. Bir taraftan da derin bir tavaya yağı koyuyoruz, ardından küp şeklinde doğranmış kuru soğanları ekleyip, pembeleşinceye kadar kavuruyoruz ve sonra da domatesleri soğanların üzerine ekleyip karıştırıyoruz. Bir tencerenin içine; et suyu ve su koyduktan sonra, domatesli soğanları, pancarları, ince kıyılmış kerevizleri, ince kesilmiş lahanayı, 1 demet maydanozu ve 2 adet defneyaprağını da ekliyoruz. Son aşamalarda da tuz ve şekeri de ekleyip, orta ateşte 15 dakika pişirdikten sonra, maydanozları çıkarıp ince kesilmiş patateslerin içine ekleyip, patatesler pişene kadar kaynatıyoruz. Bu aşamadan sonra çorbamız hazır hale geliyor. Servis olarak ister çiğ krema, isterseniz yoğurt kullanabilirsiniz.

Borç çorbasında; fazla çeşitli besinler olduğu için tüm vitaminleri bir arada bulundurmuş oluyoruz. Bu nedenle hastalıklara yakalanma ihtimalimiz de düşüyor. Ayrıca boğaz ağrılarına da iyi gelen, faydalı bir çorba elde ediyoruz.

Borç Çorbası Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Maggi Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Maggi Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Un Tarhanası Çorbası Nasıl Yapılır?

Un Tarhanası Çorbası Nasıl Yapılır?

Et Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Et Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Alaca Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Alaca Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dil Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Dil Çorbası Tarifi ve Malzemeleri