Tatlı Çorba Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Tatlı Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı çorba, olur mu demeyin. Bayburt yöremize ait olan bu lezzetli çorba biraz da aşureye benzetilebilir. Bunu bir defa tattığınız takdirde vazgeçeceğinizi düşünmüyoruz. Yörede daha çok bayramlarda ikram edilen muhteşem bir lezzettir. Bu çorba tarifinde göreceğiniz gibi tam bir enerji deposudur. Sizlerde özel günlerde, bayramlarda bu lezzetli yöresel çorbayı yapabilirsiniz. Yapımı aslında zor değil. Daha önceden hazırladığınız malzemeleri bir arada buluşturacaksınız. Şimdi her beraber çorbamızı hazırlamaya başlayalım. Kolay gelsin.


Tatlı çorba için gerekli malzemeler

  • Yarım kilo aşurelik buğday
  • 1 kâse kuru kayısı
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru erik
  • 2 su bardağı kuru kuşburnu
  • 3-4 su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı un
  • 4-5 litre su
  • Üzerine koymak için, iri çekilmiş ceviz

Tatlı çorba nasıl yapılır?


Öncelikle çorbanın yapımında kullanacağınız aşurelik buğdayın akşamdan ıslatılması ve sarı suyunun çıkarılması gerekir. Hazırlıklarımıza tüm malzemeleri ayrı ayrı pişirmekle başlayalım. Önce kuşburnu iyice yıkanmalı ve tencerede suyla birlikte yumuşayıncaya kadar pişirilmeli. Daha sonra tel süzgeçten yumuşamış kuşburnu ezilerek geçilir. Bunu birkaç defa yaparsanız daha pürüzsüz bir karışım elde edebilirsiniz.

Buğday gibi nohutta akşamdan ıslatılırsa daha kolay pişirilir. Nohudu fazla dağılmayacak şekilde diri olarak haşlayın. Yarı pişmiş şekilde olsun. Bunu iyice kabarmış ve suyu süzülmüş olan buğdayla birlikte geniş bir tencereye alın. Bu arada kuru erik, kuru üzüm, kuru kayısı iyice yıkanmış ve suyun içinde bekliyor olsun. Bu esnada kuru meyveler kabarır. Ancak sularını fazla koymayın. Kabarmış olanları buğday ve nohut karışımının içine sularıyla birlikte ilave edin. Elde ettiğiniz pürüzsüz kuşburnu suyunu da buna ilave edin. Bu malzemeleri ocağa koyarak kaynatmaya başlayın.

Şimdi bir kâsede su ve 2 yemek kaşığı unu iyice çırpın. Daha sonra tencerede kaynamakta olan malzemelerin içine karıştırarak ilave edin. Kaynama sırasında tatlı çorbayı sürekli şekilde karıştırın. Malzemeler pişmeden yaklaşık 15 dakika önce toz şekeri içine ilave edin. Toz şekerin ölçüsünü versek te, siz kendi damak tadınıza uygun şekilde ayarlayabilirsiniz. Çorbanın kıvamı çok koyu olmayacak, eğer koyu olduğuna inanıyorsanız, içine biraz su ilave edebilirsiniz. Piştikten sonra tatlı çorba soğumaya bırakılır. Daha sonra çorbayı kaselere alın. Üzerlerini iri çekilmiş cevizle süsleyin. Arzu ederseniz fındık gibi malzemelerde koyabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Tatlı Çorba Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Ispanak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Ispanak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Terbiyeli Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Terbiyeli Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Domates Çorbası Tarifi

Oktay Usta Domates Çorbası Tarifi

Güncel

Mercimek Çorbası Kaç Kalori?

Mercimek Çorbası Kaç Kalori?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6