Maraş Tarhana Çorbası Maraş'a özgü farklı bir yöntemle elde edilen Maraş tarhanası, Maraşlıların vazgeçilmez gıdası haline gelmiştir. Türkiye'nin her bölgesinde bilinen tarhanalardan çok farklı lezzete sahip olan Maraş tarhanası, gerek lezzetiyle gerek yapımı ile gerekse toplanması ile Türkiye'de Kahramanmaraş tarhanası olarak marka kabul edilmiştir. Maraş'ta tarhana, farklı bir kültürel öge olarak insan hayatında önemli yer tutar. Maraş tarhana çorbası yaparken el yapımı Maraş tarhanası kullanmak, çorbayı daha lezzetli yapmaktadır. Maraş Tarhanası Yapımı Maraş tarhanasının yapım aşaması için komşular bir araya gelerek imece usulüyle çalışırlar. Sabahın erken saatlerinde kalkıp "çiğ" adı verilen özel bir sergi yöntemi ile tarhana sermeleri, Maraş halkının özverisine dayalı kültürel özelliklerinden biridir. Tarhana yapım aşamasında en uygun buğdayın seçilip değirmende yarma haline getirilmesiyle başlar. Bir ailenin yıllık tarhana tüketimi ortalama 22 kilogram olarak hesaplanır. Yarma, dört saç ayağı üzerine konularak kazan içinde pişirilir. Yarma normal pilav gibi pişirilmeye başlanır. Dövme piştikten sonra ateşten alınarak karıştırmaya devam edilir. Kazanın üzerine büyük bir sini konularak pişmiş dövmelerin buharı ile pişmesi ve dinlenmesi için bırakılır. Dinlenen pilav, ıslak bir bez üzerinde soğuması için alınır. Soğuyan dövme, iyice yoğurularak bir kilo dövme yaklaşık 3 kilo yağlı ekşi yoğurt katılarak karıştırılır. Yoğurtla birlikte kekik, çörek otu gibi baharatlar da eklenebilir. Daha sonra "çiğ" adı verilen serginin üzerine ince ince serilir. 2-3 gün güneşte bekletilerek kurutulur. Maraş'ta tarhananın yanına badem ve ceviz ile ikram edilmesi bir gelenektir. Maraş Tarhana Çorbası Malzemeleri
Maraş Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır? 250 gram Maraş tarhanası önceden ıslatılarak yumuşatılır. Nohutlar akşamdan ıslatılabilir veya haşlanabilir. 5 su bardağı su tencereye koyarak kaynatılır. Yumuşamış olan tarhana ile haşlanmış veya bekletilmiş nohut tencerenin içine konulur ve üzerine tuz eklenir. Maraş tarhanası, yavaş yavaş koyulaşarak çorba kıvamını alıncaya kadar orta dereceli ateşte pişirilir. Maraş tarhanası çorbası piştikten sonra, küçük bir tavada iki yemek kaşığı tereyağı ısıtılır. Kekik, nane ve pul biber tereyağının içine eklenir. Hafif pembeleştirilerek çorbanın üzerine dökülür. Maraş çorbasını sıcak olarak ikram etmeniz lezzetini arttıracaktır. Afiyet olsun. |