Ayak Paça Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Ayak paça çorbası, zengin besin değerleriyle dolu, geleneksel bir lezzettir. Koyun, kuzu veya keçi ayağından yapılan bu çorba, özellikle çocuklar ve yaşlılar için sağlık açısından önemli faydalar sunar. Kolayca hazırlanarak, sıcak bir şekilde keyifle tüketilebilir.
Ayak Paça Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
20 Ağustos 2024

Ayak Paça Çorbası


Ayak paça çorbası, asırlar öncesinden günümüze kadar uzanan geleneksel bir çorba tarifidir. İnsan sağlığı açısından oldukça faydalı olması nedeniyle, mutfaklarımızda sıklıkla yer alır. Koyun, kuzu, keçi ve hatta dana ayağından da hazırlanabilen bu çorba, özellikle çocuklar ve yaşlılar için büyük faydalar sunar. Çocukların sağlıklı kemik gelişimleri ve yaşlıların kemik yıkımı ve kemik erimesi gibi hastalıklara karşı destekleyici özellikleriyle bilinen ayak paça çorbasını, sizler de kolaylıkla hazırlayarak sağlıklı bir çorba ziyafeti yaşayabilirsiniz.

Ayak Paça Çorbası İçin Gerekli Malzemeler


  • 6 adet koyun, keçi veya kuzu ayağı
  • Yeteri kadar tuz
  • Yeteri kadar su

Sos Malzemeleri


  • 8-10 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı üzüm sirkesi

Meyane Malzemeleri

  • 4 çorba kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı üzüm sirkesi

Üzeri İçin

  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber

Ayak Paça Çorbası Nasıl Yapılır?

Sağlık açısından şifa kaynağı olan ayak paça çorbasının hazırlığına öncelikle tazeliğine dikkat edilerek alınmış altı adet koyun veya kuzu ayağını ocakta tütsüleyerek başlayalım. Ardından tütsülenerek olası tüylerinden arındırılan paçaları bol su altında ovalayarak iyice tütsü siyahlığından temizleyene kadar yıkayarak düdüklü tencere içine alalım. Ardından paçaların üzerlerini aşacak kadar su ve yeteri kadar tuz ilave edip düdüklü tencereyi ocağa alarak yaklaşık 1 saat kadar pişirelim.

Daha sonra terbiyesi için bir kabın içine 4 çorba kaşığı un ilave edilerek su yardımıyla un bulamaç kıvamına getirildikten sonra üzerine pişen paça suyundan ilave edilerek iyice karıştırılıp pişen paçanın üzerine dökülüp karıştırılarak 2-3 dakika kadar daha pişirilmeye bırakılır. Çorbamızın meyanesi için 2 çorba kaşığı sirke ve 1 diş sarımsak ezilerek çorbaya ilave edilerek 5 dakika kadar daha kaynatılır. Ayrı bir kase içerisine 10 diş sarımsak rendelenir ve yarım çay bardağı sirke ile karıştırılarak hazır hale getirilir. (Bu sos çorba servis tabaklarına alındıktan sonra sos olarak herkesin damak tadına göre üzerine dökülecek) Paça çorbamızın son aşaması olarak ufak bir tava içine alınan 2 çorba kaşığı tereyağı eritilerek üzerine 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber ilave edilerek yağ kızdırılır ve çorbanın üzerine dökülür. Artık paça çorbamız hazır, sıcak sıcak servise sunalım.

Afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
murat 19 Mayıs 2024 Pazar

dana ayak paça çorbası yapmak istedim 4 defa aldım denedim hiç birinde başarılı olamadım saatlerce kaynattığım halde etleri kemiklerden ayrılmadı birde çok koku yapıyo ahır kokusu oğlumun ayağı kırık iyi gelir dediler ama yapamıyoruz

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Murat Bey,

Dana ayak paça çorbası yaparken bazı ipuçlarına dikkat etmek gerekir. Öncelikle, dana ayaklarını iyice temizlemek ve tüylerinden arındırmak çok önemlidir. Ayrıca, kaynatmadan önce ayaklarınızı suda bekletip, ön haşlama yaparak ilk suyunu dökebilirsiniz; bu, kokunun azalmasına yardımcı olur. Ayakları kaynatırken içine birkaç diş sarımsak, defne yaprağı ve tane karabiber eklemek de kokuyu bastırmaya yardımcı olacaktır. Etlerin kemiklerden ayrılması için yeterli süre kaynatmaya dikkat edin; bazen 6-8 saat sürebilir. Umarım bu önerilerle daha başarılı olabilirsiniz. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap
Acarkan

Merhaba , murat bey bazı insanların vazgeçilmezlerindendir , kelle paça güzel yapıldığı taktirde çok lezzetlidir . Size tavsiyem kelleyi dışarda ateş yapabileceğiniz bir ortamda kelleyi ateşte iyice közleyin , sonra zaten etleri ayrılır . Bi tencereye bol sarımsakla çorba suyu yapın iyice kaynatın , lokum kıvamında olacaktır . Afiyet olsun.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Bacaklı Çorba Tarifi ve Malzemeleri
Bacaklı Çorba Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Köfteli Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Köfteli Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Kremalı Sebze Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Kremalı Sebze Çorbası Tarifi ve Malzemeleri