Ayak Paça ÇorbasıAyak paça çorbası, asırlar öncesinden günümüze kadar uzanan geleneksel bir çorba tarifidir. İnsan sağlığı açısından oldukça faydalı olması nedeniyle, mutfaklarımızda sıklıkla yer alır. Koyun, kuzu, keçi ve hatta dana ayağından da hazırlanabilen bu çorba, özellikle çocuklar ve yaşlılar için büyük faydalar sunar. Çocukların sağlıklı kemik gelişimleri ve yaşlıların kemik yıkımı ve kemik erimesi gibi hastalıklara karşı destekleyici özellikleriyle bilinen ayak paça çorbasını, sizler de kolaylıkla hazırlayarak sağlıklı bir çorba ziyafeti yaşayabilirsiniz. Ayak Paça Çorbası İçin Gerekli Malzemeler
Sos Malzemeleri
Meyane Malzemeleri
Üzeri İçin
Ayak Paça Çorbası Nasıl Yapılır?Sağlık açısından şifa kaynağı olan ayak paça çorbasının hazırlığına öncelikle tazeliğine dikkat edilerek alınmış altı adet koyun veya kuzu ayağını ocakta tütsüleyerek başlayalım. Ardından tütsülenerek olası tüylerinden arındırılan paçaları bol su altında ovalayarak iyice tütsü siyahlığından temizleyene kadar yıkayarak düdüklü tencere içine alalım. Ardından paçaların üzerlerini aşacak kadar su ve yeteri kadar tuz ilave edip düdüklü tencereyi ocağa alarak yaklaşık 1 saat kadar pişirelim. Daha sonra terbiyesi için bir kabın içine 4 çorba kaşığı un ilave edilerek su yardımıyla un bulamaç kıvamına getirildikten sonra üzerine pişen paça suyundan ilave edilerek iyice karıştırılıp pişen paçanın üzerine dökülüp karıştırılarak 2-3 dakika kadar daha pişirilmeye bırakılır. Çorbamızın meyanesi için 2 çorba kaşığı sirke ve 1 diş sarımsak ezilerek çorbaya ilave edilerek 5 dakika kadar daha kaynatılır. Ayrı bir kase içerisine 10 diş sarımsak rendelenir ve yarım çay bardağı sirke ile karıştırılarak hazır hale getirilir. (Bu sos çorba servis tabaklarına alındıktan sonra sos olarak herkesin damak tadına göre üzerine dökülecek) Paça çorbamızın son aşaması olarak ufak bir tava içine alınan 2 çorba kaşığı tereyağı eritilerek üzerine 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber ilave edilerek yağ kızdırılır ve çorbanın üzerine dökülür. Artık paça çorbamız hazır, sıcak sıcak servise sunalım. Afiyet olsun. |
dana ayak paça çorbası yapmak istedim 4 defa aldım denedim hiç birinde başarılı olamadım saatlerce kaynattığım halde etleri kemiklerden ayrılmadı birde çok koku yapıyo ahır kokusu oğlumun ayağı kırık iyi gelir dediler ama yapamıyoruz
Cevap yazMurat Bey,
Dana ayak paça çorbası yaparken bazı ipuçlarına dikkat etmek gerekir. Öncelikle, dana ayaklarını iyice temizlemek ve tüylerinden arındırmak çok önemlidir. Ayrıca, kaynatmadan önce ayaklarınızı suda bekletip, ön haşlama yaparak ilk suyunu dökebilirsiniz; bu, kokunun azalmasına yardımcı olur. Ayakları kaynatırken içine birkaç diş sarımsak, defne yaprağı ve tane karabiber eklemek de kokuyu bastırmaya yardımcı olacaktır. Etlerin kemiklerden ayrılması için yeterli süre kaynatmaya dikkat edin; bazen 6-8 saat sürebilir. Umarım bu önerilerle daha başarılı olabilirsiniz. Geçmiş olsun.
Merhaba , murat bey bazı insanların vazgeçilmezlerindendir , kelle paça güzel yapıldığı taktirde çok lezzetlidir . Size tavsiyem kelleyi dışarda ateş yapabileceğiniz bir ortamda kelleyi ateşte iyice közleyin , sonra zaten etleri ayrılır . Bi tencereye bol sarımsakla çorba suyu yapın iyice kaynatın , lokum kıvamında olacaktır . Afiyet olsun.