Ev Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?
20 Temmuz 2024

Ev Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

Ev Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır

Tarhana çorbası, çoğumuzun bildiği ve hemen her evde bulunan, yapımı zahmetli ancak lezzetli bir çorbadır. Tarhana, yöreye göre değişiklik gösterir; beyazı, kırmızısı, kurusu, sütlüsü gibi çeşitleri vardır. Bu makalede sizlere genellikle kullanılan kırmızı tarhana yapımını aktaracağız.

Uygun Zaman ve Malzemeler

Kırmızı un tarhanası yapımı için en uygun aylar, ağustos ve eylül aylarıdır. Bunun nedeni, tarhana yapımında kullanılan malzemelerin bu aylarda bol bulunabilmesidir. Yapımı zor gibi görünse de, aşamalar dikkatle takip edilirse kolaylık sağlar. Tarhana yapımının dört aşaması vardır: hazırlama, yoğurma, dökme ve kurutma.

Ev Tarhana Çorbası Malzemeleri

  • 2 kilo kırmızı biber
  • 2 kilo domates
  • 1 kilo domates salçası
  • 1 kilo biber salçası
  • 1 kilo kuru soğan
  • 2 kilo süzme yoğurt
  • 2 baş sarımsak
  • 1 paket yaş maya
  • 1.5 su bardağına yakın tuz
  • 10 kilo kadar un
  • 2 su bardağı kuru fasulye
  • 2 su bardağı nohut
  • 2 su bardağı yeşil mercimek
  • Pul biber, tuz

Hazırlanışı

Kuru fasulye, nohut ve mercimeği akşamdan ıslatıp yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Diğer taraftan, bütün sebzeleri ve yeşillikleri suda haşlayarak yumuşak hale getiriyoruz. Pişirdiğimiz sebzeleri, nohut, fasulye ve mercimekle karıştırıp yoğuruyoruz. Daha sonra bu karışımı robottan geçiriyoruz. Robottan geçirdiğimiz malzemeyi büyük bir yoğurma kabına boşaltıp üzerine yoğurt ve mayayı ekleyerek unla birlikte yoğuruyoruz. Duruma göre un eklenebilir. Kulak memesi kıvamına gelen hamuru dinlenmeye bırakıyoruz. Hamur havadar ve üstü kapalı bir şekilde dinlenmelidir. Eğer ekşi olmasını istemiyorsanız 5-6 gün, ekşi olmasını istiyorsanız 9-10 gün bekletiyoruz.

Yoğurma ve Kurutma

Burada püf nokta, mayalı hamur olduğu için, 2 günde bir kabaran hamuru yoğurmamız gerektiğidir. Bekletilen hamuru daha sonra geniş ve temiz bir beze el büyüklüğünde parçalayıp hafif kurumaya alıyoruz. İyice kurumadan elimizde ufalayarak toz haline gelinceye kadar robottan geçiriyoruz. Toz haline gelen tarhanayı kurutmaya alıyoruz. Kurutma işleminde dikkat edilmesi gereken nokta, tarhananın direkt güneş ışığında bekletilmemesidir, aksi takdirde beyazlaşır. Kırmızı olmasını istiyorsak buna dikkat edilmelidir. Yaklaşık bir hafta boyunca arada bir karıştırarak kurutmaya devam ediyoruz. Bu sürenin sonunda kavanozlara doldurup işlemleri bitiriyoruz.

Tarhana Yapımında Püf Noktalar

Tarhana hamurunu dökme aşamasında ufak parçalara ayırıp, bezini sık sık değiştirerek kurumasını kolaylaştırabilirsiniz. Kırmızı renginin fazla olmasını istiyorsanız, kırmızı biber ve salçayı artırabilirsiniz. Elle ovalama işlemi sırasında yanınıza bir yardımcı almanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni