Mercimek Çorbası Yapımı Mercimek çorbası, özellikle kış aylarında menülerin vazgeçilmez çeşitlerinden biridir. Lezzetinin yanı sıra sağlığa olan faydalarıyla da bilinir. Hemen hemen her öğünde tüketilebilen çorba, ana yemeklerden önce içildiğinde mideyi yumuşatarak ana yemeğe hazırlar. Böylece yenen katı yemek mideyi rahatsız etmez. Aynı zamanda bağırsaklar için de çok faydalıdır ve kış aylarında bolca tüketildiğinde hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Ülkemizde birçok çeşidi yapılan çorbalar, hem lezzetli hem de çok sağlıklıdır. Menülerde en çok tüketilen çorbalardan biri olan mercimek çorbasının farklı çeşitleri yapılmaktadır. Bu makalede, mercimek çorbasının yapımını detaylı bir şekilde ele alacağız. Mercimek Çorbası Malzemeleri
Mercimek Çorbası Yapım Aşaması Mercimek çorbamızın yapım aşaması için gerekli olan malzemelerimizi hazırladık. Şimdi çorbamızı yapmaya başlayabiliriz. İlk olarak, kırmızı mercimeğimizi yıkayıp suyunu süzüyoruz. Yıkanan mercimeği, çorbamızı yapacağımız orta boy tencereye koyuyoruz. Üzerine kaynatılmış sıcak su ekleyip mercimeği haşlanması için ocağa koyuyoruz. Mercimekler haşlanırken, diğer taraftan çorbamız için gerekli olan sosu hazırlayalım. Çorbanın sosunu hazırlayacağımız tavayı alıyoruz ve içine bir yemek kaşığı tereyağını koyup ocağa alıyoruz. Tereyağını ocakta eritiyoruz. Bir adet küçük boy kuru soğanı yemeklik olacak şekilde küçük doğruyoruz ve eriyen tereyağının içine ekliyoruz. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Kavrulup pembeleşen soğanların içine domates salçası ve toz biber ekleyip beraber kavuruyoruz. Kavrulan malzemelerin içine bir miktar su ekleyerek kıvamını açıyoruz, yani salçanın dağılmasını sağlıyoruz. Son olarak sosun içine kırmızı pul biber ve nane veya kekik ilave ederek sosu ocaktan alıyoruz. Haşlanmış olan mercimeği ocaktan alıyoruz ve mercimekleri karıştırıcı yardımıyla eziyoruz. Ezdiğimiz mercimekleri tekrar ocağın üzerine koyuyoruz. Kalan iki su bardağı kaynamış sıcak suyu ilave ediyoruz. Bir miktar tuz da koyduktan sonra kaynamaya bırakıyoruz. Kaynamaya başlayınca, çorbamız için hazırlamış olduğumuz sosu içine ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Birkaç kaynama düştükten sonra mercimek çorbamızı ocaktan alıyoruz. Sonuç Mercimek çorbamızın pişirme işlemini de tamamladık. Bu hem lezzetli hem de şifalı çorbamız servise hazır hale geldi. Mercimek çorbamızı artık ailemiz ve misafirlerimize ikram edebiliriz. Afiyet olsun. |
Hakikat
23 Temmuz 2024 SalıMercimek çorbası yaparken soğanı pembeleştirmek için ne kadar süre kavurmalıyım? Salça ve baharatları ekledikten sonra sosun kıvamını nasıl ayarlamalıyım?
Cevap yazAdmin
23 Temmuz 2024 SalıMerhaba Hakikat,
Soğanı pembeleştirmek için genellikle orta ateşte 5-7 dakika kadar kavurmanız yeterli olacaktır. Soğanlar şeffaflaşmaya ve hafifçe renk değiştirmeye başladığında pembeleşmiş demektir. Salçayı ekledikten sonra, yaklaşık 2-3 dakika daha kavurmanız gerekir ki salçanın çiğ kokusu gitsin. Baharatları ekledikten sonra sosun kıvamını ayarlamak için azar azar su veya et suyu ekleyebilirsiniz. Kıvamın çok yoğun olmaması, rahat karışabilir olması önemlidir. Çorbanın piştikten sonra da kıvam alacağını unutmayın. Afiyet olsun!