Yaz Çorbaları Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Yaz Çorbaları Tarifi ve Malzemeleri

Yaz Çorbaları, bu çorbalar adından da anlaşılacağı gibi yaz aylarında fazla ağır olmayan ve kişileri rahatsız etmeyen çorba tarifleri arasında yer alır. Gerçekten de hazırlanan bu çorbalar ayrı bir lezzet oluşturur ve içeriğinde kullanılan malzemelerin etkisiyle kişi kendini dinç hisseder. Yaz çorbaları genellikle karışık sebzelerden elde edilen çorba tarifleri arasında olmaktadır. Bu makalemizde sizlere yaz çorbaları nasıl yapılır, yapılışında hangi malzemeler kullanılır bu hususta tarif oluşturacağız. İşe kolları sıvayarak başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Karışık Sebzeli Yaz Çorbası Malzemeleri
  • 2 adet orta boy domates
  • 3 adet orta boy kuru soğan
  • 25 gram kavrulmuş badem
  • 25 gram kavrulmuş fındık
  • 3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1,5 litre sıcak su
  • 2 çay kaşığı zerdeçal
  • 2 çay kaşığı köri
  • 1,5 adet çubuk tarçın
  • 2,5 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı pul biber
Karışık Sebzeli Yaz Çorbası Nasıl Yapılır?

Kuru soğan ve sarımsakları minik parçalar halinde yemeklik olarak doğrayın. Kabuğu soyulan domatesleri, küp-küp olacak şekilde doğrayın. Zeytinyağını bir tava içerisine alın ve tavada kızdırdıktan sonra soğan ve sarımsakları birkaç dakika kadar soteleyin. Ardından minik minik küp şeklinde doğranan domatesleri sotelenen soğan ve sarımsakların bulunduğu tavaya ekleyin ve birkaç dakika daha domatesle birlikte soteleyin. Yumuşayan domateslere 350 ml. Sıcak su ilave edin. 5 dakika kaynayan çorba karışımına zerdeçalı, köri, tuzu, pul biberi ve kalan 650 ml. Sıcak suyu ekleyin. Pişmekte olan çorba karışımına çubuk tarçını da ilave ederek aromasını vermesi için 2 dakika çorba içerisinde beklettikten sonra tekrar çıkartın. Aralıklarla karıştırmaya devam ettiğiniz çorbayı,10 dakika kadar pişirin ve ocaktan alınan çorbayı büyük bir kâse içerisine alın. Kavrulmuş olan file fındıktan ve bademlerden istenilen miktarda kattıktan sonra mutfak robotunda ya da blenderden geçirilen çorbayı sıcak veya ılık olarak servise sunun.

Afiyet olsun.

Mantar Çorbası Malzemeleri
  • 350 gram mantar
  • 3 adet orta boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı ay çiçek yağı
  • 2,5 su bardağı süt
  • 2,5 su bardağı su
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1,5 çay kaşığı tane çekilmiş karabiber
Mantar Çorbası Nasıl Yapılır?

Mantar çorbası tarifine bol suyla yıkanan ve kurulanan mantarları küçük parçalar halinde doğrayarak başlayalım. Kuru soğanların ve sarımsakların kabuklarını soyalım sonra doğrama tahtasında ince ince kıyalım. Tereyağı ve ay çiçek yağını bir tavada kızdıralım. İnce ince kıyılmış olan kuru soğan ve sarımsakları tava içerisine alalım ve renk alana kadar kavuralım. Dilimlenmiş olan mantarları da tava içerisine ekledikten sonra mantarın suyunu salmaması için yüksek ateşte kavurma işlemine devam edelim. Ardından unu ekleyelim ve un renk alıp, kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edelim. Tuzu ve çekilmiş olan karabiberi ilave edelim. Ardından sütü az az ilave ederek hızlı hızlı karıştırmaya devam edelim. Bu işlemde amaç unun topak topak kalmasını engellemektir. Çorbanın suyunu ilave edelim. Aral sıra çorbayı karıştırarak 10 dakika kadar kaynamasını bekleyelim. Kıvam alan çorbayı isteğe göre doğranmış maydanoz da eklenebilir. Hazırlanan çorba sıcak olarak servis edilir.

Afiyet olsun.

Ayran Aşı Çorbası Malzemeleri
  • 1 su bardağı kadar buğday
  • 2 su bardağı nohut
  • 450 gram süzme yoğurt
  • 7 su bardağı su
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1,5 tatlı kaşığı nane
Servisi için
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 çay kaşığı acı kırmızı pul biber
  • 1 demet dereotu
Ayran Aşı Çorbası Nasıl Yapılır?

Çorbanın yapımında kullanılacak olan buğday ve nohudu, bir gece önceden ayrı ayrı kaplar içerisinde su ekleyerek iyice şişmesi için beklemeye alalım. İyice şişen buğdayı derin olan bir tencereye alalım. Üzerine 7 su bardağı su ilave ettikten sonra buğdayı orta ateşte haşlayalım. Buğdayın haşlanmış olduğu suyu çorba yapımında kullanacağız, dökmemek gerekli. Nohudu da ayrı bir tencereye alalım ve üzerini geçecek kadar su ilave edelim. Sonra orta ateşte haşlayalım. Çorbaya kıvam ve lezzetini verecek olan süzme yoğurdu, tuzu küçük bir kap içerisinde karıştıralım. Haşlanan nohutları süzgece alarak, suyunu süzdükten sonra buğday tenceresine ilave edelim ve hafif bir şekilde karıştıralım. Buğdayların pişip pişmediğini kontrol ederek sonra çorba tenceresini ocaktan alalım ve soğuması için bir kenarda bekletelim. Soğuyan buğdaylı çorba karışımına çırpılmış olan süzme yoğurt ve nane ekleyerek karıştıralım. İsteğe göre servisinde kullanmak için dereotunu doğrama tahtasında ince ince kıyalım. Zeytinyağını, acı kırmızı pul biberi ve doğranmış olan dereotunu çorbanın servis kaselerine alınmasıyla çorbanın üzerine serpilir. Hazırlanan çorba soğuk olarak servis edilir.

Afiyet olsun.

Yaz Çorbaları Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Arpa Şehriye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Arpa Şehriye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Suyuna Tel Şehriye Çorbası Tarifi

Tavuk Suyuna Tel Şehriye Çorbası Tarifi

Bebeklere Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bebeklere Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Tavuk Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Tavuk Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

6 Aylık Bebek Çorbaları Tarifi ve Malzemeleri

6 Aylık Bebek Çorbaları Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dukan Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Dukan Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mercimek Çorbası Düdüklüde Yapılışı

Mercimek Çorbası Düdüklüde Yapılışı