Tavuklu Un Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Tavuklu Un Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Un Çorbası, Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Birbirinden farklı şekillerde çorbalar yapmak mümkündür. Doyurucu ve besleyici olan bu çorba, yediden yetmişe herkes tarafından sevilerek tüketilir. Çorbaya lezzet katan en önemli unsurlar tavuk eti ve tavuk suyudur. Soğuk kış günlerinde gribe, nezleye ve soğuk algınlığına oldukça iyi gelir. Tam bir şifa kaynağıdır. İçerisine sarımsak konulması, tadının daha güzel olmasını sağlar. Çoğu insan bu çorbayı yapılış aşamaları sebebiyle işkembe çorbasına benzetir. Yapımı ve hazırlanması oldukça kolaydır ve aynı zamanda çok ekonomiktir. Çok kısa sürede hazırlanarak ana yemek öncesi başlangıç olarak sofralarda sunulabilir.

Tavuklu Un Çorbası İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 adet tavuk göğsü
  • 1 litre su
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 çay bardağı tel şehriye
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri İçin

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı nane
Tavuklu Un Çorbası Nasıl Yapılır?

Tavuklu un çorbası yapımı için öncelikle tavuk göğsünün hazırlanması gereklidir. Diğer malzemeler için herhangi bir hazırlığa gerek yoktur. Tavuk göğsü iyice yıkandıktan sonra derin bir tencereye alınır. Üzerine 1 litre su konularak ocağa alınır ve haşlanmaya bırakılır. Ara sıra çatal yardımıyla kontrol edilerek tavuğun pişip pişmediği kontrol edilir. Tavuk piştikten sonra bir kenara alınarak soğumaya bırakılır. Sarımsakların kabukları soyulur ve sıkacak ile sıkılır. Ayrı bir tencereye sıvı yağ ve sarımsaklar konulur. Kısık ateşte sarımsaklar yanmayacak şekilde çok az kavrulur. Üzerine un ilave edilerek kavrulmaya devam edilir. Burada en önemli unsur, unu kokusu çıkıncaya kadar kavurmaktır. Aksi takdirde un kokusu çorbada fark edilir ve bu da çorbanın tadının bozulmasına neden olur. Un kavrulduktan sonra tavuk suyu süzgeçte süzülerek unun üzerine ilave edilir. Bu esnada unun topaklanmaması için tel çırpıcı ile sürekli karıştırmakta fayda vardır. Soğuyan tavuk göğsü kesme tahtasına alınarak küçük küp şeklinde doğranır ve kaynamakta olan çorbaya ilave edilir. Son olarak çorbanın içerisine tel şehriye ve tuz ilave edilir. Tel şehriye ile çorbanın kıvamı koyulaşacağı için su ilavesi yapılabilir. Şehriyeler şişip çorba kıvam bulunca ocaktan alınır. Çorbanın toplamda pişme süresi yaklaşık 15-20 dakika kadardır. Tavuklu un çorbası bir süre oda sıcaklığında ılındıktan sonra çorba kaselerine pay edilir. Ayrı bir tavada nane ve kırmızı pul biber sıvı yağda iyice kızdırılır. Kaşık yardımıyla çorbanın üzerine gezdirilerek sunum yapılır.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Beyzade

25 Temmuz 2024 Perşembe

Tavuklu un çorbası yaparken unun topaklanmaması için tel çırpıcı kullanmak neden önemli? Un kavrulurken ne kadar süre beklemeliyiz? Bu çorbayı yaparken tel şehriyenin çorbaya kıvam vermesi için ne kadar su ilave edilmeli?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Beyzade, tel çırpıcı kullanmak, unun topaklanmasını önlemek için oldukça önemlidir çünkü çırpıcı, unu sürekli hareket ettirerek homojen bir karışım elde etmenizi sağlar. Un kavrulurken rengi hafifçe dönene kadar, genellikle 2-3 dakika beklemek yeterli olacaktır. Tel şehriyenin çorbaya kıvam vermesi için ise genellikle 5-6 su bardağı su ilave edilmesi uygun olur. Ancak bu miktar, çorbanın kıvamına göre artırılabilir veya azaltılabilir. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çorba Tarifleri ve Malzemeleri

Çorba Tarifleri ve Malzemeleri

Tatlı Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Köfteli Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Köfteli Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Suyu Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Suyu Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bizim Mutfak Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Bizim Mutfak Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Vicdan Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Vicdan Çorbası Tarifi ve Malzemeleri