Hafif Çorba Tarifleri ve Malzemeleri
15 Temmuz 2024

Hafif Çorba Tarifleri ve Malzemeleri

Hafif Çorba Tarifleri

Çorbalar, soğuk veya sıcak olarak hazırlanan ve oldukça sevilen yiyeceklerdendir. Hafif çorbalar arasında sebze içeriği yoğun olan çorbalar ve yoğurtlu soğuk çorbalar öne çıkar. Kış aylarında özellikle pırasa çorbası, mercimek çorbası ve ezogelin çorbası tüketilir. Bu çorbalar, soğuk algınlığına karşı etkili türlerdir. Yaz aylarında ise ayran çorbaları, borani ve ayran aşı gibi çorbalar tercih edilir.

Pırasa Çorbası Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

  • Yarım kilo pırasa
  • Bir yemek kaşığı domates salçası
  • İki adet havuç
  • Bir çay bardağı pirinç
  • Bir adet orta boy kuru soğan
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Bir tatlı kaşığı pul biber
  • Bir adet limon
  • Tuz

Yapılışı:

Pırasa çorbası, kış aylarında en çok tüketilen çorbalardan biridir ve oldukça doyurucudur. Yapılışı da oldukça kolaydır. İlk olarak, tencereye 3-4 yemek kaşığı kadar sıvı yağ eklenir. Üzerine bir adet orta boy kuru soğan küçük küpler halinde doğranır ve tencere ocağa alınarak altı açılır. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur ve üzerine bir yemek kaşığı domates salçası ilave edilir. Ardından, iki adet havuç soyulur, yıkanır ve halka şeklinde doğranır. Havuçlar da tencereye eklenir. Bu sırada pırasalar temizce yıkanır, ince ince doğranarak tencereye eklenir ve kavrulur. Bir çay bardağı pirinç de yıkanarak eklenir. Bir tatlı kaşığı pul biber ve tuz da ilave edilerek beş dakika kadar kavrulur. Koyuluğunu göz kararı ayarlamak şartıyla üzerine kaynar su eklenir ve bir adet limonun suyu sıkılarak kapağı kapatılır. Havuçlar pişene kadar kaynatılır. Havuçlar pişmişse çorba hazır demektir. Ocağın altı kapatılır ve sıcak bir şekilde servis edilir.

Sebzeli Mercimek Çorbası Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

  • Bir çay bardağı mercimek
  • Bir yemek kaşığı domates salçası
  • Bir yemek kaşığı tereyağı
  • Bir tatlı kaşığı nane
  • Bir çay kaşığı pul biber
  • Bir adet orta boy kuru soğan
  • Bir patates
  • İki diş sarımsak
  • Bir havuç
  • Bir adet yeşil biber
  • Bir adet domates
  • Bir adet kırmızı biber
  • Tuz
  • Bir adet limon

Yapılışı:

Sebzeli mercimek çorbası, tam bir vitamin deposu olup kış aylarında severek tüketilen bir çorba tarifidir. Çorbanın yapımı da oldukça pratiktir. Tüm sebzeler yıkanır ve soyulur. Düdüklü tencerede ya da normal bir tencerede sebzeler 3-4 parça halinde doğranarak çiğ olarak tencereye atılır. Üzerine nane, pul biber, tereyağı, tuz, domates salçası ve bir çay bardağı yıkanmış mercimek eklenir. Bir limonun suyu sıkılır ve üzerine 1-1,5 litre kadar kaynar su ilave edilir. Tencere ocağa alınır ve ocağın altı açılır. Tüm sebzeler haşlanana kadar pişirilir. Haşlandıktan sonra ocağın altı kapatılır ve çorba blenderdan geçirilir. İçerisinde bütün sebze kalmamasına dikkat edilir. Üzerinde köpük biriktiyse alınır ve atılır. Tekrar ocağa konulur ve beş dakika kadar kaynatılır. Ardından sıcak servis edilir.

Yoğurtlu Serin Çorba Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

  • İki su bardağı buğday
  • Yarım kilo yoğurt
  • Bir su bardağı nohut
  • Bir tutam taze nane
  • Tuz
  • Zeytinyağı

Yapılışı:

Yoğurtlu serin çorba için öncelikle nohutun bir gün önceden ıslatılmış olması gerekir ki çabuk pişsin. Aksi takdirde çok zaman alacaktır. Vaktiniz yoksa hazır haşlanmış nohut da kullanabilirsiniz. Nohut hazırlandıktan sonra, iki su bardağı buğday kaynatılır ve pişince altı kapatılır, süzülür ve soğuması için serin bir yere konur. Haşlanmış buğday ve nohut geniş bir kaba alınır. Üzerine bir tutam nane ince ince doğranır. Yarım kilo yoğurt eklenir ve istenilen koyuluk oranına göre soğuk su ilave edilir. İyice karıştırılır, tuzu eklenir ve çorba hazırdır. Servis ederken üzerine birkaç damla zeytinyağı gezdirilir ve afiyetle yenir.

Hafif çorbalar, sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır. Hem besleyici hem de sindirimi kolay olan bu çorbalar, mevsimine göre farklı malzemelerle zenginleştirilebilir. Sağlıklı ve lezzetli çorba tarifleriyle sofralarınızı renklendirebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Âbad

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Pırasa çorbasını yaparken pırasaları doğradıktan sonra tencereye ekledikten sonra kavurma işlemi ne kadar sürmeli? Havuçlar tam olarak hangi noktada eklenmeli? Bu çorba hangi diyet programları için uygun olur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevgili Âbad,

Pırasaları tencereye ekledikten sonra kavurma işlemi genellikle 5-7 dakika kadar sürmelidir. Pırasalar yumuşamaya ve hafifçe renk değiştirmeye başladığında kavurma işlemi tamamlanmış olur. Havuçları ise pırasalar kavrulduktan sonra ekleyebilirsin. Havuçları ekledikten sonra da birkaç dakika daha kavurarak tatların birbirine karışmasını sağlayabilirsin.

Pırasa çorbası, düşük kalorili ve besleyici bir seçenek olduğu için çeşitli diyet programlarına uygundur. Özellikle düşük kalorili diyetler, vejetaryen veya vegan beslenme programları için ideal bir tercih olabilir. Ayrıca lif oranı yüksek olduğu için sindirim sistemini destekler ve tok tutar.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yoğurtlu Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Tandır Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tandır Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Terbiyeli Şehriye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Terbiyeli Şehriye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri