Ekşili Çorba Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Ekşili Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Ekşi seven insanların sıklıkla tükettiği bu mükemmel lezzet, birçok kişi tarafından yapılmaktadır. Fakat bazı insanların bu çorbayı yapamaması nedeniyle tüketememesi onlar için üzücü bir durumdur. Anadolu'nun vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan ekşili çorba, özellikle ülkemizin doğu bölgelerinde bolca tüketilen ve çok sevilen bir çorba türüdür. Bunun yanında lezzeti nedeniyle her yemeğin yanında tüketilebilmesi de bu çorbayı birçok zaman yapabileceğiniz anlamına gelmektedir. Ekşili çorba içerisinde biraz fazla malzeme kullanılmaktadır. Fakat kullanılan malzemeler, çorbanın lezzetine bakıldığında tamamen unutulmaktadır. Ekşimsi bir tadı olan ekşili çorbanın içerisine koyulan malzemeleri temin ettikten sonra yapılış aşamasına geçmeniz, sizleri daha sonra bu malzemeleri temin etme ile uğraştırmayacaktır. Bu nedenle malzemelerin tümünü önceden hazırlayarak çorbanın yapılışına geçebilirsiniz. Ekşili çorba yapmadan önce köftesi, sosu ve üzeri için ayrı ayrı malzemelere ihtiyaç duyulmaktadır.

Ekşili Çorba Malzemeleri

  • 250 gram kadar yağsız ya da az yağlı kıyma
  • Bir miktar tuz ve karabiber
  • Yarım çay bardağı pirinç ve bir miktar kimyon

Sos İçin Gerekli Malzemeler

  • Yarım çay bardağı yoğurt
  • Yarım yemek kaşığı un
  • Bir adet yumurta ve yarım limon

Üzeri İçin Kullanılacak Malzemeler

  • Bir yemek kaşığı tereyağı
  • Bir yemek kaşığı zeytinyağı
  • Bir miktar nane

Ekşili Çorba Nasıl Yapılır?

Öncelikle geniş bir kap içerisine köfte malzemelerini ekleyerek iyice yoğuralım. Yaklaşık 10 dakika kadar yoğurma işlemi yeterli olacaktır. Daha sonra bir tepsinin üzerine un serperek her yerini unlayın. Daha sonra yoğurmuş olduğunuz köfteyi küçük parçalara ayırarak misket boyutunda yuvarlayarak hepsini tepsinin üzerinde iyice unlayın. Unlama işlemini köfteleri yuvarlayarak değil, tepsiyi sallayarak un ile temas ettirelim.

Daha sonra bir tencere suyun içerisine bir miktar tuz atarak yaklaşık 5 dakika kadar kaynatın. Su iyice kaynadıktan sonra yapmış olduğunuz köfteleri suyun içerisine yavaş bir şekilde, dağılmamasını sağlayarak ekleyin. Bu şekilde yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar kaynattıktan sonra köfteler hemen hemen pişmiş olacaktır.

Bu köfteler kaynarken, ayrı bir kap içerisinde unu, yumurtayı ve yoğurdu karıştırarak üzerine yarım limonun tamamını ekleyerek iyice karıştırın. Bu işlemi çırparak yapabilirsiniz. Bu karışıma isterseniz bir kaşık kaynayan köfte suyundan ekleyerek kıvam almasını sağlayabilirsiniz. Bu karışım tamamlandıktan ve köftenin kaynama süresi dolduktan sonra artık yavaş bir şekilde kaynayan köftelerin içerisine bu karışımı yavaşça ekleyebilirsiniz. Bu karışımı hızlı eklerseniz, topaklanma gibi problemler meydana gelebilir.

Son olarak ekşili çorba üzerine kullanacağınız basit sosu da yaptıktan sonra afiyetle çorbanızı tüketebilirsiniz. Bunun için öncelikle küçük bir tava içerisinde zeytinyağını ve tereyağını eritin. Üzerine naneyi de ekledikten sonra çorbayı servis yapabilirsiniz.

Ekşili çorba, zengin içeriği ve eşsiz lezzeti ile sofralarınıza hem sağlık hem de lezzet katacaktır. Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni