Un Tarhanası Çorbası Nasıl Yapılır?
08 Temmuz 2024

Un Tarhanası Çorbası Nasıl Yapılır?


Genellikle Ege ve İç Anadolu bölgelerine özgü olan un tarhanası yapımı zahmetli olsa da oldukça lezzetli ve şifalı bir çorbadır. Özellikle kış hastalıklarına karşı etkili olduğu bilinmektedir. Adından basit bir un çorbası gibi gelse de, yapım aşamalarına geçildiğinde öyle olmadığını göreceksiniz. Ancak bu sizi korkutmasın. İçindeki malzemelere baktığınızda ve tattığınızda ne kadar değerli olduğunu anlayacaksınız. Temmuz ve Ağustos aylarında, aşamalar şeklinde hazırlanmaya başlanır. Bu çorba, içindeki zengin malzemelerle bedenimize faydalı tüm mineralleri aktarır. Karbonhidrat ve protein bakımından da zengindir.

Un Tarhanası Malzemeleri
  • 1 kilogram patates
  • 1 kilogram soğan
  • 1 kilogram kırmızı biber
  • 1 kilogram yoğurt
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • Yarım su bardağı kuru nane
  • Alabildiği kadar un
  • Tuz
  • Hamur mayası


Öncelikle, nohut ve kuru fasulyeyi bir gece önceden ıslatıp, haşlayınız. Daha sonra kırmızı biberi közleyip kabuklarını soyup, robottan geçirerek salça kıvamına getiriniz. Haşlanmış olan nohut ve fasulyeyi de robottan geçiriniz. Domatesleri rendeledikten sonra, geniş ve derin bir kapta hazırladığınız malzemeleri un ile yoğurup sert bir hamur elde ediniz. Burada püf nokta, tarhananın kırmızı olmasını istiyorsanız kırmızı biberi bol tutmaktır. Elde ettiğiniz hamuru üzeri örtülü şekilde havadar bir yerde 10-12 gün bekletiniz. Ekşi olmaması için 2 günde bir yoğurunuz ve 6. gününde hamuru temiz bir bezin üzerine alırsanız, hamurdan çıkacak nem ekşi tadını alır. 12. gün sonunda hamuru elma büyüklüğünde parçalara ayırarak açık havada kurutmaya bırakınız. Daha sonra kuruyan hamuru kalbur ya da robottan geçirerek toz haline getiriniz. Artık tarhana çorbası yapımına hazırdır.

Bir tencerede 1 yemek kaşığı salça ile 2 yemek kaşığı yağı kavurunuz. Daha sonra soğuk su ve tuz ilave ediniz. Hazırladığınız un tarhanasını da 1 çay bardağı olacak şekilde ölçüp, salçalı suya sürekli karıştırarak ilave ediniz. Çorbanız koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırınız. Çorbanız servise hazırdır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tavuk Suyu Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Suyu Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tel Şehriye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tel Şehriye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Brokoli Çorbası Kaç Kalori?

Brokoli Çorbası Kaç Kalori?

Pirinçli Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri