Çorba Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Çorba köken olarak Sanskritçe'den iştirak eden İngilizce çorba (Soup) kelimesi, 'iyi beslenme' manası taşır. Yaklaşık 10 bin sene önce çorba hazırlandığını ve içildiğini gösteren kayıtlar bulunmaktadır. Çin'de 2400 senelik çorba arkeologlar aracılığıyla Şian antik kentinde bulundu. İnsanlığın çorbayla tanışması, MS 3. Asra rastlıyor. O devrin azizlerinden meydana gelen St. Patroklus, arpa ekmeğini suya batırıp üstüne tuz serperek yermiş. Bu daha sonraları, karanlık çağlardan itibaren Avrupa'nın beslenme sistemine girecek çorbanın evvel durumu olarak karşımıza çıkıyor. Avrupa'da alta aş koyup, üstüne su ya da et suyu dökerek yapılmış çorba çeşidi bugün Fransızlar'ın taninmiş soğan çorbası olarak halen yerini koruyor

Çorbanın bugün bildiğimiz halini almasını ise Pierre François la Varenne'le başlar. 1651 yılında yazdığı Le cuisinier français adlı kitapta bu konuda devrim yaratan Varenne'den önce, suyun ve etsuyun içerisinde yüzen aş dilimleri yani soplar önemliyken, Varenne suyun kendini öne çıkarmıştır. Ayrıca Reay Tannahill, Tarihte Aş adlı kitabında, ortada çağda çorbanın içerisinde getirilen sop adedinin ev sahibinin bonkörlüğü ya da cimriliği dair belirleyici bir özellik meydana geldiğini anlatır. Hazırlıklı çorbanın evvel örnekleri ise 17 ve 18. Yüzyıllarda bilhassa yolcular tarafından kullanılan gsm çorbası (Pocket soup) biçimde görülür. Et artıklarından konsantre olarak katı yapışkan kıvamında yapılmış meydana gelen cep hazır çorbası, senelerce dayanırmış. Parça parça koparılarak kullanılan bu çorba, sıcak suyun içerisinde eritilirmiş.

Çorba yapmanın püf noktaları

Unutmayın, minik ayrıntılar yemeklerinizin daha leziz olmasına etkendir. Leziz çorba yapmak amaçlı nelere ilgi etmeliyiz? Çorba gerçekleştirmenin püf noktaları nelerdir, sorularınıza açıklık getirmeye çalışacağız. Çorba gerçekleştirmenin püf noktaları nelerdir yazımıza geçebiliriz.
  • Çorba yaparken evvel olarak malzemelerimizin kıtır olmasına itina göstermeliyiz.
  • Haşladığınız sebzelerin suyunu hiçbir zaman dökmeyiniz, çorba yapımında kullanınız.
  • Pişireceğiniz çorbalara et suyu ve tavuk suyu çok fazla miktarda yakışıyor kullanmanızı öneririz.
  • Çorbaların içerisine et ya da tavuk suyu kullanacaksanız, çorbanın içerisine katacağınız sodyum klorür ayarlamasını ona göre yapınız.
  • Bayat ekmeklerinizi fırınlayıp, kapaklı bir kapta saklayınız, çorbayı servis edeceğiniz vakit hakkında serpiştirip servise sunarsanız daha leziz bir çorba ele geçirmiş olursunuz.
  • Yeniden daha leziz çorbalar amaçlı yağda nane ve pul biber yakıp hakkında dökebilirsiniz.
  • Şayet sebze çorbası yapacaksanız, içerisine erişte, yıldız makarna şehriye kullanırsak daha leziz bir çorbaya kavuşuruz.
  • Leziz bir çorba yapmak amaçlı çorbanızı kısık ateşte pişirin, daha leziz olacağını göreceksiniz. Suyu azalırsa içerisine katacağınız suyun kesinlikle sıcak olması gerekiyor.
  • Domates Çorbasının, hakkında rende kaşar peyniri peynir eklerseniz lezzetine lezzet katarsınız.
  • Yeniden domates çorbasının içerisine, et suyu ek ederseniz lezzetinin farklılaştığını göreceksiniz.
  • Domates çorbasının içerisine salça önermiyoruz, marketten alacağınız domates püresi fazladan fazla miktarda yakışacaktır.
  • Maydanozların çoğu vakit yapraklarını kullanırız, sapları genelde atılır, sapları incecik doğrayıp yaptığınız çorbaların içerisine ek ederseniz hem bir sağlıklı hem bir de leziz bir çorba yapmış olursunuz.
  • Şayet yapacağınız çorbaya krema ekleyecekseniz, Kremalı Mantar Çorbası benzeri kremayı çorbayı ateşten almadan anında önce eklemelisiniz.
  • Terbiyeli Tarifler amaçlı içerisine katacağınız, yoğurt, yumurta limon suyunun kesilmemesi amaçlı terbiyenin içerisine önce ağır ağır çorbanın suyundan ek edelim, terbiyeyi ılıklaştıralım. Daha sonra yeniden ağır ağır çorbaya birçok kez karıştırarak ek edelim, böylelikle kesilmesini önleriz. Terbiyeli çorbaların tuzunu da ocaktan indirdikten daha sonra eklemeliyiz.
  • Beklemiş ve katılaşmış çorbalarına kolaylıkla su ekleyebilirsiniz, kaynattıktan daha sonra daha önceki kıvamına gelecektir çorbanız.
  • Pişirdiğiniz çorbaların bazı sodyum klorür (Tuz) ayarını fazla miktarda kaçırırız, bu benzeri durumlarda bir patatesin kabuklarını soyup çorbanın içerisine atabilirsiniz

Çorba Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Mercimek Çorbası Kaç Kalori?

Mercimek Çorbası Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yoğurtlu Soğuk Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Soğuk Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Suyu Çorba Terbiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Suyu Çorba Terbiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Etli Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Etli Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Çorba Tarifi Oktay Usta

Sütlü Çorba Tarifi Oktay Usta

Knorr Çabuk Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Knorr Çabuk Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Çorba Terbiyesi Nasıl Yapılır?

Çorba Terbiyesi Nasıl Yapılır?

Çorba Tarifleri Oktay Usta

Çorba Tarifleri Oktay Usta

Bebek İçin Sebze Çorbası Nasıl Yapılır?

Bebek İçin Sebze Çorbası Nasıl Yapılır?

Kremalı Şehriye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Şehriye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Süzme Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Süzme Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6