Buğdaylı Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Buğdaylı Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Buğdaylı Yayla Çorbası:

Yayla çorbası, özellikle Konya'nın düğün yemeklerinde baş tacı olarak misafirlere sunulan bir lezzettir. Yayla çorbasının yapımı oldukça kolay olmasına rağmen yoğurdun kesilme tehlikesi olduğu için dikkatli yapılması gerekir. Yoğurdun kesilmemesi için tahta kaşık kullanmak önemlidir. Buzdolabından çıkarıp doğrudan yoğurdu kullanmak, yoğurdun kesilmesine yol açabileceği için yoğurdu oda sıcaklığında beklettikten sonra kullanmak daha uygundur. Yayla çorbasının pirinçli, buğdaylı ve dövmeli gibi çeşitlerini de yapabilirsiniz. Ancak buğdaylı yayla çorbası, güzel yapıldığı zaman vitamin yönünden oldukça zengindir ve damak tadınıza uygun, lezzetli bir çorba çeşididir. Yayla çorbası, kışın tüketilen en fazla çorba türü olarak da bilinmektedir. Her malzemeyi zamanında ve titizlikle kullandığınız takdirde her seferinde istediğiniz kıvamı tutturabilirsiniz.

Buğdaylı Yayla Çorbası İçin Malzemeler

  • İki bardak yoğurt
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • Yarım litre sıcak su
  • Bir su bardağı kadar buğday
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • Yarım tatlı kaşığı pul biber
  • Tuz

Buğdaylı Yayla Çorbası Nasıl Yapılır?

Aşurelik buğdayı düdüklü tencereye alarak su ilave edin ve 15 dakika kadar haşlayın. Düdüklü tencereyi bir kenara alarak dinlenmesini sağlayın. Yoğurdu oda sıcaklığına gelene kadar dinlendirin. Mümkünse son kullanma tarihine yakın olmasına özen gösterin, çünkü yoğurdun ekşimeye yakın olması tadını artırmaktadır. Yoğurdu ve yumurtayı bir kaba alarak mikserle iyice karıştırın ve karıştırdığınız karışımı tencereye aktarın. Kısık ateşte tahta kaşık kullanarak sürekli farklı yönlerde karıştırın. Çorbayı aynı yönde sürekli karıştırırsanız lezzeti kaybolacak ve yoğurt kesilecektir. Yoğurdu bir yandan karıştırırken diğer yandan da bir su bardağı sıcak su hazırlayın. Kaynamaya yakın sıcak suyu azar azar ilave ederek yoğurdun kıvamını inceltmeye başlayın. Çorba tekrar kaynayıncaya kadar pişirmeye devam edin. Kaynamaya başlamadan önce haşladığınız aşurelik buğdayı suyundan süzerek ilave edin. İçerisine bir miktar tuz atın ve kısık ateşte 10 dakika buğdaylar ile yoğurdun kıvama gelmesini bekleyin. Buğdaylı yayla çorbasının kıvamı fazla koyu olursa yavaş yavaş sıcak su ekleyin ve kıvamını inceltin. Tencereyi ateşten alın ve dinlendirin. Ufak bir tavada tereyağını orta ateşte eritmeye başlayın. Tereyağını yakmadan pul biberini ekleyin. Tereyağı kahverengi halini alana kadar pişirin. Pişirdiğiniz tereyağını çorbanın üzerine gezdirin ve en son kuru naneyi ekleyin. Eğer taze kişniş lezzetini çorbanızda seviyorsanız nane yerine kişniş de kullanabilirsiniz. Kışın soğuk havalarda içinizi ısıtacak bu çorba, özenle ve dikkatle yapıldığında gönül rahatlığıyla her seferinde kıvamını tutturacağınız bir lezzet olacaktır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebekler İçin Kabak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bebekler İçin Kabak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Knorr Çabuk Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Knorr Çabuk Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Bademli Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Bademli Çorba Tarifi ve Malzemeleri

1 Kase Çorba Kaç Kalori?

1 Kase Çorba Kaç Kalori?

Dövmeli Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Dövmeli Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Beyaz Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Tarhana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuk Suyu Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Suyu Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Balık Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Balık Çorbası Tarifi ve Malzemeleri