Analı Kızlı Çorba Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Analı Kızlı Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Analı Kızlı Çorba

Analı Kızlı Çorba, Türkiye'nin güneydoğu bölgesine özgü geleneksel ve oldukça lezzetli bir yemektir. Bu çorba, içli köftenin farklı bir versiyonu olup, hem büyük hem de küçük köftelerden oluşur. Yapımı zahmetli ancak sonuçları oldukça tatmin edici olan bu yemek, özellikle özel günlerde ve misafir ağırlamalarında tercih edilir.

Analı Kızlı Çorba Malzemeleri

  • Bir su bardağı nohut
  • Beş su bardağı su
  • 300 gram koyun eti (kemikli)
  • İki yemek kaşığı domates salçası
  • Bir tatlı kaşığı biber salçası
  • Bir yemek kaşığı tuz

Köfteler İçin Kullanılacak Malzemeler

  • Bir çay kaşığı kimyon
  • Bir çay kaşığı pul biber
  • Bir çay kaşığı karabiber
  • Yarım demet maydanoz
  • Bir yemek kaşığı salça
  • İki yemek kaşığı margarin
  • Bir çay kaşığı karbonat
  • Üç adet soğan
  • Bir su bardağı un
  • 2,5 su bardağı su (kaynar)
  • 300 gram kuzu kıyma
  • İki su bardağı ince köftelik bulgur
  • 300 gram dana kıyma

Üstü İçin Kullanılacak Malzemeler

  • Bir yemek kaşığı nane
  • Bir yemek kaşığı sıvı yağ
  • Bir yemek kaşığı yer elması
  • Bir adet limon
  • Bir çay kaşığı pul biber

Analı Kızlı Çorba Nasıl Yapılır?

Nohutları yıkayarak akşamdan ıslatın ve bir gece boyunca bekletin. Ertesi gün suyunu süzdürün. Kemikli ya da kemiksiz kuzu etini tencerede kısa süre kavurun. Üzerine dört su bardağı suyu ve bir gece önceden hazırladığınız nohutları ekleyin ve önce yüksek ateşte kaynatın, ardından kısık ateşte pişmeye bırakın. Nohutlar ocakta pişerken köfteleri hazırlayın ve pişmeye yakın köfteleri çorbaya ekleyin.

Köftelerin Hazırlanışı

İlk olarak köfte içini hazırlayın. Kuzu kıymayı bir tavaya alarak suyunu bırakıp çekene kadar çatal veya kaşık kullanarak tanelere ayırarak hafifçe kavurun. Kavrulduktan sonra iki yemek kaşığı margarin veya tercihen tereyağı ekleyin. Tereyağı kullanımı daha uygundur çünkü margarin donma eğilimindedir.

Kavrulan kıymaya çok ince doğranmış soğanı, iki yemek kaşığı domates salçasını ve bir çay kaşığı biber salçasını ekleyin. Malzemelerle birlikte soğanlar yumuşayana kadar pişirin. Soğanlar kavrulurken ince kıyılmış maydanozu ekleyin ve bir tatlı kaşığı pul biber ile bir tatlı kaşığı karabiber ilave ederek karıştırın. Karışımı soğumaya bırakın.

Köftelerin Dışını Hazırlamak

  • Geniş ve az derin bir tepsiye bulguru dökün.
  • Üzerine her yere gelecek şekilde kaynar suyu gezdirin ve on beş dakika kadar bulgurlar şişene dek bekletin.
  • Bulgurlar şiştikten sonra tane tane olmaları için elinizle harmanlayın ve üzerine unu ilave edin.
  • Dana kıymayı mutfak robotuna koyun ve bir çay kaşığı karbonat ile koyu bir kıvam alana dek çekin ve bulgur-un karışımına ekleyin.
  • Karışımı ellerinizi ıslatarak (yapışmaması için) köfte kıvamına gelene kadar yoğurun.

Analı ve Kızları Hazırlamak

  • Bulgur ve un karışımından küçük küçük köfteler yaparak yuvarlayın (Kızlar).
  • Küçük köfteleri yuvarladıktan sonra, biraz daha büyük köfteler yaparak içlerine kavurduğunuz kıymalı harçtan koyarak kapatın ve içli köfteler hazırlayın (Analı).
  • Bulgur ve un karışımından kalan karışımı büyük köfteler yaparak bitirin.

Hazırladığınız köfteleri nohutlu ve etli karışıma ekleyin ve köfteler pişene kadar kaynatın. Çorbanın üzerine nane, sıvı yağ, yer elması, limon suyu ve pul biber ekleyerek servis yapmadan önce son bir kez karıştırın.

Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Neşegül

10 Temmuz 2024 Çarşamba

Gerçekten bu çorbayı yaparken köfteleri şekillendirmek zor olmadı mı? Ben de denemeyi düşünüyorum ama köftelerin dağılmasından korkuyorum. Bu konuda bir ipucunuz var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Neşegül,

Çorbayı yaparken köfteleri şekillendirmek aslında sanıldığı kadar zor değil. Köftelerin dağılmaması için dikkat etmen gereken birkaç püf nokta var. İlk olarak, köfte harcını yoğururken yeterince zaman ayır ve harcı iyi yoğur. Bu, köftelerin daha sıkı olmasını sağlar. İkinci olarak, köfteleri şekillendirdikten sonra buzdolabında biraz dinlendirmek de faydalı olacaktır. Bu sayede köfteler daha sağlam hale gelir. Çorbanın içine atarken de suyun kaynar olmamasına dikkat et, kaynayan su köftelerin dağılmasına neden olabilir. Umarım bu ipuçları işine yarar ve çorban mükemmel olur! İyi şanslar!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tavuk Suyuna Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Suyuna Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Çorba Tarifleri ve Malzemeleri

Pratik Çorba Tarifleri ve Malzemeleri

Detoks Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Detoks Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bebekler İçin Balkabağı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bebekler İçin Balkabağı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Süzme Kırmızı Mercimek Çorbası

Süzme Kırmızı Mercimek Çorbası

Güncel

Ispanak Başı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Ispanak Başı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri