Ekşili Köfte Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Ekşili Köfte Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili köfte çorbası, Anadolu'nun zengin mutfağından gelen ve özellikle bayramlar ile düğünlerde sıkça tercih edilen bir çorba türüdür. Bulgurlu ve pirinçli çeşitleri bulunan bu özel yemek, biraz zahmet gerektirse de lezzetiyle tüm çabaya değmektedir. Bu makalede, terbiyeli ekşili köfte çorbasının tarifini detaylarıyla birlikte paylaşacağım. Terbiyesiz olarak da yapılabilen bu çorba, terbiyeli haliyle çok daha lezzetli olmaktadır.

Malzemeler

  • 200 gram kıyma
  • 1 adet orta boy kuru soğanın yarısı
  • 1 yemek kaşığı pirinç (kırık pirinç de kullanılabilir)
  • 3 tepeleme yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı dolusu yoğurt
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • 1 adet limonun yarısı
  • Göz kararı tuz ve karabiber

Hazırlık Aşaması

Derin bir kap alınır. Orta boy bir soğanın yarısı kesilir, soyulur ve derin kabın içerisine rendelenir. Aynı kabın içine 200 gram kıyma, 1 yemek kaşığı pirinç ve göz kararı tuz ile karabiber eklenir. Bu malzemeler iyice karıştırılır ve yoğrulur. Yoğrulan karışımdan fındık büyüklüğünde parçalar koparılır. Koparılan parçalar ıslatılmış avuç içi ile yuvarlanarak top köfteler haline getirilir. Düz bir tabağın içine 3 tepeleme yemek kaşığı un koyulur. Yuvarlanan köfteler bu unun içine bulanır.

Pişirme Aşaması

Bir tencerenin içine 6 su bardağı su koyulur ve içine bir tutam tuz eklenip, orta ateşte kaynatılır. Tenceredeki su kaynadıktan sonra, yuvarlanan köfteler bu suya atılır ve kısık ateşte 15 dakika kadar kaynatılır. Ardından tencere ateşten alınır.

Terbiye Hazırlığı

Bir kasenin içine yarım limonun suyu sıkılır. Üzerine 3 yemek kaşığı yoğurt ile 1 adet yumurtanın sarısı eklenir ve iyice karıştırılır. Kasenin içindeki karışıma, azar azar çorbanın suyundan eklenir ve bu karışım yavaş yavaş çorbaya eklenir. Bu aşamada çorbanın kesilmesini önlemek için hem kaseye çorba koyarken hem de kasenin içindeki karışımı tencereye eklerken sürekli olarak karıştırmak gerekmektedir.

Son Aşama ve Servis

Çorba tencerede 5 dakika daha pişirilir ve ocaktan alınır. Sıcak olarak servis edilir. Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Ekşili köfte çorbası, özellikle kış aylarında soğuk algınlığına iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Limon suyu ve yoğurt, çorbaya hem lezzet hem de sağlık katmaktadır. Ayrıca, bu çorbanın içine eklenen pirinç, hem besleyici değer katar hem de çorbanın kıvamını artırır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Buğday Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Buğday Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

6 Aylık Bebek Çorbaları Tarifi ve Malzemeleri

6 Aylık Bebek Çorbaları Tarifi ve Malzemeleri

Alaca Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Alaca Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Çorbanın Yanına Ne Yapılır?

Çorbanın Yanına Ne Yapılır?