Konya Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Konya Bamya Çorbası, zengin besin değerine sahip, lezzetli bir çorbadır. Kuru bamya ve kuzu eti ile hazırlanan bu çorba, hem görünümüyle hem de tadıyla dikkat çeker. Pratik tarifimizle, bu eşsiz lezzeti evde kolayca yapabilirsiniz.
Konya Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
20 Ağustos 2024

Konya Bamya Çorbası


Konya Bamya Çorbası, Konya'ya özgü lezzetlerden biridir. İçerisindeki et nedeniyle besin değeri oldukça yüksek olan bu çorba, lezzetinin yanı sıra görünümüyle de dikkat çeker. Konya bamya çorbası, ülkemizin dört bir yanında sevilerek tüketilen çorbalar arasında yer alır. Bamya çorbası yapımı çok zor olmasa da biraz tecrübe gerektirmektedir. Yaklaşık 1,5 saatlik bir hazırlık süresi olan bu çorbayı sıcak sıcak yemek saatine yetiştirmek için yeterli zamanı ayırmalısınız. Bazı insanlar bamya sebzesini sevmese de, bamya çorbası olarak tüketildiğinde çok daha farklı bir lezzet sunar. Bu nedenle bamya sevmeyen birçok kişi bu çorbayı ilk tattığında, tekrar yemek istemektedir. Eşsiz ve mükemmel lezzeti ile ister aileniz ister misafirleriniz için oldukça güzel bir çorba seçimi olacaktır. Siz de bu mükemmel çorbayı yapmak isterseniz, son derece kolay tarifimizi okuyarak hızlı ve pratik bir şekilde Konya bamya çorbasını yapabilirsiniz.

Konya Bamya Çorbası Malzemeleri


  • 250 gram kuru bamya
  • Bir adet limon
  • 300 gram kuzu kuşbaşı eti
  • 30 gram tereyağı
  • İki adet limon tuzu
  • İki adet orta boy kuru soğan
  • Bir yemek kaşığı domates salçası
  • 7-8 su bardağı et suyu ya da sıcak su
  • Bir tutam tuz

Konya Bamya Çorbası Nasıl Yapılır?


Öncelikle tüm bamyaları temiz bir şekilde yıkayalım ve tüylerinin dökülmesi için bir bez içerisine koyarak ovmaya başlayalım. Bir süre sonra bamyanın tüylerinin tamamen döküldüğünü göreceksiniz. Daha sonra limonu dört eşit parçaya ayırın ve limon parçalarını bir su içerisine ekleyerek özünü bırakana kadar iyice haşlayınız. Daha sonra ayrı bir kap içerisinde bamyaların tümünü iyice haşlayın ve suyunu süzün. Bamyaların üzerinde bulunan ipleri ayıklarsanız, birçok insanın yememe nedeni olan sümüklenme durumunu ortadan kaldıracaktır.

Yukarıdaki işlemleri tamamladıktan sonra artık etlerin pişirilmesine geçebilirsiniz. Şimdi bir tencere içerisine önce tereyağını koyun ve erimesi için ocağın orta gözüne koyun. Bir süre bekleyerek yağı erittikten sonra eti de tencere içerisine ekleyebilirsiniz. Etin pişmesi sırasında sık sık karıştırmanız, etin daha iyi pişmesini sağlayacaktır. Bu şekilde bir süre piştikten sonra suyunu bırakacaktır. Bu sırada biraz daha pişirin ve etin suyunu tekrar çekmesini sağlayın. Et suyunu çektikten sonra yaklaşık 5-6 dakika kadar kavurun ve işlemi tamamlayın.

Et kavrulduğu sırada soğanları ince ince doğrayarak kavrulan et içerisine ilave edin ve bolca karıştırın. Yaklaşık olarak 5-6 dakika kadar karıştırarak kavurduktan sonra soğan sararacaktır. Bu sırada içerisine salçayı ekleyerek yaklaşık 2 dakika kadar karıştırın. Salça dağıldıktan sonra sıcak suyu ekleyin ve bolca karıştırın. Yaklaşık su ile 30 dakika kadar pişirilmesi ile et yumuşayacaktır. Bu aşamaya geldiğinizde suyu kontrol edin ve su azalmış ise tekrar sıcak su ekleyin ve kaynatın. Eğer su azalmamış ise bamyaları ve limon tuzunu ekleyerek tekrar kaynatın. Kaynamaya başladığında ocağı kapatarak Konya bamya çorbası servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Gülname 04 Ağustos 2024 Pazar

Bamyaları temizlerken tüylerinin dökülmesi için ovmamız gerektiğini bilmiyordum, bu şekilde daha az sümüklü oluyormuş, başka ipucu var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Gülname hanım, bamyaları temizlerken tüylerini ovmak gerçekten de sümüklülüğünü önlemek için iyi bir yöntemdir. Bunun yanı sıra, bamyaların sümüklü olmasını engellemek için şu ipuçlarını da kullanabilirsiniz:

1. Limon veya sirke kullanın: Bamyaları pişirmeden önce limon veya sirke ile hafifçe yıkayarak bekletmek, sümüklülüğü azaltabilir.

2. Hızlı pişirme: Bamyaları çok uzun süre pişirmek yerine daha hızlı pişirmek de sümüklü olmasını önler.

3. Domates eklemek: Yemekte domates kullanmak, bamyaların sümüklülüğünü dengeleyebilir.

Umarım bu ipuçları işinize yarar. ޞimdiden afiyet olsun!

Çok Okunanlar
Oktay Usta Arpa Şehriye Çorbası
Oktay Usta Arpa Şehriye Çorbası
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Lebeniye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Lebeniye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Biber Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Biber Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Ekşili Ispanak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Ekşili Ispanak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Kolay Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Kolay Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Knorr Çabuk Çorba Tarifi ve Malzemeleri
Knorr Çabuk Çorba Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Arpa Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Arpa Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri