Kelle Paça Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
19 Temmuz 2024

Kelle Paça Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kelle Paça Çorbası

Kelle paça çorbası, aslında tüm ülkemize özgü bir çorbadır. Ülkemizde birçok insanın severek tükettiği kelle paça çorbası, bazı insanların vazgeçilmezlerinden biri haline gelmiştir. Tarihi oldukça eskilere dayanan bu çorbanın lezzeti, birçok insanı bu çorbanın hayranı yapmıştır. Yıllar, hatta yüzyıllar öncesinden beri özellikle ülkemizde yapılan kelle paça çorbası, günümüze gelene kadar bazı değişimlere uğramıştır. Kelle paça çorbası, yapılışı itibariyle son derece zahmetli bir çorbadır. Ayrıca yapılış süresi de oldukça uzun olan bu çorbayı sıkça yapmanız zor olabilir. Ülkemizde bulunan çorbacıların hemen hepsinde bulunan bu çorbayı, sizler de en yakın çorbacınızda bulabilirsiniz. Birçok insan kelle paça çorbasını bol sarımsaklı içmektedir. Kelle paça çorbası her ne kadar zor yapılırsa ve her ne kadar zaman alsa da sonucunda elde edilen lezzet, tüm zahmetleri unutturur. Oldukça lezzetli olan kelle paça çorbasını herkesin denemesini tavsiye ederim. Birçok insan bu çorbayı yedikten sonra âşık oldukları için sürekli olarak bu çorbadan yemek istemektedir.

Kelle Paça Çorbası Malzemeleri

  • Bir adet koyun ya da kuzu kellesi
  • Dört adet ayak (Koyun ya da kuzu)
  • Bir adet işkembe

Sos Malzemeleri

  • Bir adet limon ve bir miktar tuz
  • Bir tatlı kaşığı sirke
  • İki yemek kaşığı sıvı yağ
  • İsteğe bağlı olarak sarımsak

Kelle Paça Çorbası Nasıl Yapılır?

Kelle paça çorbası yapılırken malzemelerin temizlenmesine özen göstermek çok önemlidir. Bu nedenle çorbanın yapılışına kellenin, ayakların ve işkembenin temizliği ile başlayalım. Bu üç malzemeyi en temiz şekilde iyice yıkadıktan sonra elimizde bulunan işkembeyi küçük parçalar halinde doğrayalım. Şimdi ayak kısmındaki kılları iyice temizleyelim. Bu kılların temizliğinin kolay olmasını sağlamak için ocakta kılları yakarak kolaylaştırabilirsiniz.

Şimdi pişirme aşamasına geçelim ve bir düdüklü tencere içerisine kelleyi, ayakları ve işkembeyi koyalım ve tencereye su doldurarak iyice pişirelim. İlla düdüklü tencere olması şart değildir. Bu nedenle normal tencerede de bu malzemeleri iyice pişirebilirsiniz. Yaklaşık bir ya da bir buçuk saat kadar sürede bu etler pişecektir. Şimdi bu etlerin suyunu süzelim ve ayrı bir kap içerisine koyalım. İçerisinde haşladığımız suyu ise dökmeyelim. Bu suyu daha sonra kullanacağımız için ayrı bir kap içerisine koyalım ve muhafaza edelim. Bu sırada et suyumuz soğumuş olacaktır.

Şimdi kelle içerisindeki bütün etleri bir kap içerisine çıkarın ve etlerin tümünü kuşbaşı şeklinde küçük küçük doğrayın. Kelle içerisindeki dili de alarak küçük küçük doğrayın. Dilin derisini soymayı unutmayın. Daha sonra elde etmiş olduğumuz etleri et suyu içerisine tekrar ekleyelim ve ocağın altını açalım. Bu şekilde bir süre kaynattığımız bu etler tekrar iyice pişecektir. Sizler de bu arada kelle paça çorbası için sosu hazırlayın.

Sosu hazırlarken bir adet limon suyunu iyice sıkın ve üzerine bir kaşık sirke ekleyin. Bu karışım üzerine ise malzemelerde bahsettiğimiz iki yemek kaşığı sıvı yağı ekleyelim ve bir miktarda tuz ekleyerek iyice karıştıralım. Bu karışımı ister kaynayan çorba içerisine ilave edin, isterseniz kişilerin isteğine göre servis tabaklarına ilave edin. Son olarak sarımsakları da servis tabaklarına ekleyebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Kelle paça çorbası, sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda sağlık açısından da birçok fayda sağlar. İçerdiği yüksek kolajen sayesinde eklem sağlığını destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisi vardır. Ayrıca, kelle paça çorbası, enerji verici ve besleyici bir çorba olarak bilinir. Bu nedenle özellikle kış aylarında tüketilmesi tavsiye edilir.

Çorbanın daha lezzetli ve kıvamlı olması için pişirme esnasında su miktarını kontrollü bir şekilde eklemek önemlidir. Ayrıca, çorbanın pişirme süresini mümkün olduğunca uzatmak, etlerin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar. Kelle paça çorbasının yanında taze ekmek ve turşu gibi yan lezzetler de sunulabilir, bu şekilde çorbanın tadı daha da zenginleşir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Brokoli Çorbası Kaç Kalori?

Brokoli Çorbası Kaç Kalori?

Bardak Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Bardak Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Tandır Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tandır Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Terbiyeli Arpa Şehriye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Terbiyeli Arpa Şehriye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri