Kaşarlı Domates ÇorbasıKaşarlı Domates Çorbası, Türk mutfağının vazgeçilmez çorbalarından biridir. Hemen hemen her evin mutfağında rastlamak mümkündür. Çorbalar genel olarak kış aylarında tercih edilse de domates çorbası yaz aylarında da rahatlıkla tüketilebilir. Bu durum, domateslerin yazın yetişmesinden kaynaklanır. Kış aylarında hormonsuz ve organik domates bulmak zor olduğu için yaz mevsiminde domates konservesi hazırlayıp saklamak gerekir. Bu sayede kışın da lezzetli domates çorbaları elde edilir. Domatesin sağlığa oldukça faydası bulunur. Vitamin, mineral ve kalsiyum açısından zengindir. Ayrıca mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını destekler ve sindirimi kolaylaştırır. Domates çorbasına her yörede rastlamak mümkündür. İster terbiyeli, kremalı, salçalı, şehriyeli ya da sade olarak hazırlanabilir. Domates çorbası, üzerine kaşar peyniri rendesi ile sunum yapılarak akşam yemeklerinde ana yemek öncesi güzel bir başlangıç yemeği olabilir. Kaşarlı Domates Çorbası İçin Gerekli Malzemeler
Üzeri İçin
Kaşarlı Domates Çorbası Nasıl Yapılır?Kaşarlı domates çorbası için öncelikle domatesler hazırlanır. Domatesler iyice yıkanarak kabuklarını soymadan ortadan ikiye kesilir ve derin bir kaseye rendelenir. Bazı hanımlar, domatesi kabuklarıyla birlikte mutfak robotundan geçirerek püre halinde kullanır. Tercihe göre her iki yöntem de kullanılabilir. Çorba yapımı için çok derin olmayan bir tencere tercih edilebilir. Tencerenin içerisine sıvı yağ ve un konularak tencere ocağın üzerine alınır. Un kokusu çıkıncaya kadar kısık ateşte iyice kavrulur. Aksi takdirde un kokusu fark edilerek çorbanın lezzetini bozar. Un kavrulduktan sonra içerisine rendelenmiş domatesler ilave edilir. Domatesler un ile yaklaşık 5-6 dakika kadar karıştırılır. Daha sonra içerisine biber salçası, tuz ve baharatlar ilave edilir. Tenceredeki karışımın dibinin tutmaması ve salçanın iyi pişmesi için tel çırpıcı ile sürekli karıştırılmalıdır. Daha sonra içerisine yavaş yavaş süt ve su ilavesi yapılır. Son olarak içerisine hazır et suyu bulyon konularak çorba kısık ateşte pişirilmeye bırakılır. Et suyu bulyonlar tüm marketlerde rahatlıkla bulunabilir. Evinde et suyu ya da tavuk suyu bulunmayanlar için oldukça pratik bir çözümdür. Çorba içerisinde undan kaynaklı olarak topaklanmalar varsa karıştırıcı yardımıyla çorba pürüzsüz bir kıvama getirilir. Kaşarlı domates çorbasının üzeri göz göz olup kaynamaya başlayınca ocaktan alınır. Biraz ılındıktan sonra kaselere paylaştırılır. Üzerine kaşar peyniri rendesi ilave edilerek sunum yapılır. Afiyet Olsun. |
Eşim domates çorbasını çok seviyor. Bu tarifi yapmak istiyorum. Kaşarlı domates çorbası pişirilirken baharatlar hangi aşamada atılmalıdır?
Cevap yazMerhaba Civanbaht,
Kaşarlı domates çorbasının baharatlarını eklerken genellikle şu adımları takip edebilirsiniz: Domatesler ve diğer malzemeler kavrulduktan ve su eklenip çorba kaynamaya başladıktan sonra baharatları eklemek en iyisidir. Bu şekilde baharatların aromaları daha iyi ortaya çıkar ve çorbanın lezzeti daha yoğun olur. Afiyet olsun!
Sevgiler,