Tavuk Suyu Çorbası Tavuk suyu çorbası, ülkemizin hemen her yöresinde pişirilen ve yapımı oldukça kolay olan, yüksek besin değerine sahip bir yemektir. Özellikle kış aylarında gribin tedavisinde oldukça yardımcı bir besindir. Bu çorba sade pişirilebileceği gibi içerisine tel şehriye, pirinç ve sebzeler ilave edilerek farklı şekillerde hazırlanabilir. Her yöreye göre farklı pişirme şekilleri olabilir. Örneğin, terbiyeli tavuk suyu çorbası en çok Iğdır yöresinde tercih edilen bir çeşittir. Birçok çorba çeşidinde oldukça sık kullanılan tavuk suyu ile pişirilen çorbaların başında şunlar gelmektedir: Tavuk Suyu Çorbası Malzemeleri
Tavuk Suyu Çorbası Nasıl Yapılır? Öncelikle tavuk budunun derisi soyulur ve tavuk göğsü, but ve soğan iyice haşlanır. Başka bir kapta tereyağı ve un kavrulur. Etin suyu alınarak üzerine iki litre olacak şekilde su eklenir ve kaynatılır. Bu sudan azar azar kavrulan unun üzerine ilave edilir ve karıştırılır. Sarımsaklar ezilerek önceden haşlanmış ve küp şeklinde doğranmış olan tavuk etiyle birlikte tencereye ilave edilir. Son olarak tuz ve karabiber eklenerek çorba on dakika kaynamaya bırakılır. Ekstra Bilgiler ve İpuçları Tavuk suyu çorbasını daha da zenginleştirmek için içerisine havuç, kereviz gibi sebzeler ekleyebilirsiniz. Ayrıca, çorbanın kıvamını artırmak için bir miktar krema veya süt ekleyebilirsiniz. Çorbanın daha lezzetli olması için taze otlar, özellikle maydanoz ve dereotu, kullanılabilir. Tavuk suyunun lezzetini artırmak için haşlama suyuna defne yaprağı, karanfil veya tane karabiber gibi baharatlar ekleyebilirsiniz. Çorbanın yanında limon dilimleri sunarak, servis esnasında taze limon suyu sıkılmasını öneririz. Besin Değerleri ve Sağlık Açısından Faydaları Tavuk suyu çorbası, yüksek protein içeriği ve bağışıklık sistemini destekleyen mineraller ile doludur. İçerisinde bulunan amino asitler, vücut dokularının onarılmasına yardımcı olur. Ayrıca, tavuk suyu çorbası, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların semptomlarını hafifletme konusunda etkilidir. Çorbanın içeriğinde bulunan kolajen, eklem sağlığını korur ve cilt elastikiyetini artırır. Aynı zamanda, düşük kalorili olmasından dolayı diyet yapanlar için de uygun bir besindir. |